Internationaal4 dec '17 13:28Aangepast op 4 dec '17 16:50

'Akkoord VK en EU over Ierse grens'

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben overeenstemming bereikt over hoe om te gaan met de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na het Britse vertrek uit de EU in 2019, melden Britse media op basis van Ierse regeringsbronnen.

(EPA/JULIEN WARNAND)

Het Verenigd Koninkrijk zal erkennen dat er 'geen onderscheid in de regelgeving' komt tussen Ierland en Noord-Ierland op het gebied van interne markt en de douane-unie, in overeenstemming met een nieuwe ontwerptekst. Dat melden bronnen rond de Brexit-onderhandelingen. Voor de Noord-Ierse partij waar de Britse regering van afhankelijk is voor een meerderheid in het parlement is dat een cruciale aanpassing, zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

De onderhandelingen over de Brexit verkeren in een belangrijke fase. EU-president Donald Tusk heeft de Britse premier Theresa May te verstaan gegeven dat ze met een verbeterd voorstel moet komen, willen de EU-leiders eind volgende week de gesprekken over de toekomstige (handels)relatie überhaupt willen starten. Op drie punten moet er voldoende voortgang zijn geboekt voordat de tweede fase kan ingaan. Het gaat om de financiële afrekening, de kwestie van de Iers-Noord-Ierse grens, en de rechten van EU-burgers.

Mogelijke problemen voor May

De nieuwe afspraak zou May ook nog in problemen kunnen brengen. 'In Schotland zeggen ze: “Als je voor Ierland speciale regels gaat maken, dan willen wij dat ook.” Het duurde nog geen half uur of de burgemeester van Londen kwam naar voren dat hij ook een uitzonderingspositie wil. Het maakt het heel lastig en het zit allemaal in die paar woorden die straks in de overeenstemming komen te staan. Er zit nog een klein zinnetje voordat die belofte gedaan wordt: als er geen andere oplossing komt. Hoe die andere oplossing er eventueel uit gaat zien, zal in de toekomst moeten blijken', zegt Pinster.

Als wordt gekozen voor de afspraken die nu zijn voorgesteld, dan blijft Groot-Brittannië met een kleine teen in de EU hangen. 'In deze fase gaat het er om dat de Ieren gerust gesteld zijn', ziet Pinster. 'Er is een soort garantie voor de Ieren dat het niet dramatisch kan aflopen.'

Veel discussie gaande

Het Britse voorstel over de grenskwestie kan voor de EU alleen door de beugel als het ook voor Ierland acceptabel is. May luncht vandaag in Brussel met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens diens woordvoerder is het doel om 'zo dicht als mogelijk' bij een akkoord te komen. Een woordvoerder van May stelde dat 'er nog veel discussie gaande is'.

Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de gesprekken in de gaten houdt, overlegde voorafgaand aan de lunch met Juncker, zijn tweede man Frans Timmermans en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Volgens Verhofstadt is er nog geen deal.Later in de middag is een gesprek tussen Tusk en May ingelast.

Vanwege het grote belang van de gesprekken over een Brits vertrek uit de Europese Unie heeft Donald Tusk besloten zijn reis naar Israël van deze week te cancelen. Tusk zou dinsdagavond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoeten in Jeruzalem, maar ziet daar dus van af.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen