Innovatie17 feb '18 17:30Aangepast op 19 feb '18 10:59

Kortetermijndenken veroorzaakt Zuid-Afrikaans watertekort

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Nog even en dan komt er geen druppel water meer uit de kraan in Kaapstad. De miljoenenstad zit bijna zonder water en dat komt vooral door een gebrek aan preventieve maatregelen.

Image
(AFP)

Het waterprobleem in het Zuid-Afrikaanse land is volgens Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Texel dan ook meer een politiek probleem. 'Ze weten al dat het probleem gaat komen', stelt hij. 'De manier waarop ze het wateraanbod proberen te vergroten, loopt niet parallel met de bevolkingsgroei', vult Arjen de Vries van Acadia Water aan. 'Ze zijn bijna volledig afhankelijk van dammen, maar dat aantal is niet aangepast op de toenemende watervraag', zegt hij doelend op de bevolkingsgroei in het land.

Hoog kennisniveau wordt niet benut

Dat Zuid-Afrika niet goed nadenkt over preventieve maatregelen noemt De Vries raar, gezien het hoge kennisniveau in het land. 'Waarom dat blijft liggen is niet helemaal duidelijk. De oplossingen zijn om op korte termijn water daar naar toe te brengen en op lange termijn bomen te planten dat water vasthoudt. Je moet met meer duurzame strategieën komen. Ze denken vaak dat als de dammen weer gevuld zijn, ze uit de problemen zijn. Nee, je moet nadenken over een scenario van volgende droogte', vertelt De Vries.

Vooral de landbouw moet zuiniger om zien te gaan met zoet water, want dat 'haalt enorm de druk van de ketel'. De Vos ziet in zilte landbouw een van de belangrijkste potentiële oplossingen. 'Maar de stap naar innovatiemaatregelen wordt nooit genomen. Een stapje terug, drie keer ademhalen en rustig nadenken begint er in de Afrikaanse landen langzaam in te komen, maar daar zijn we al tien jaar mee bezig. Dat is ongelofelijk.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen