Innovatie15 feb '18 15:42Aangepast op 15 feb '18 16:29

Knuffel een nepkat, dans met een rollator

Auteur: Wesley Schouwenaars

Aan het bed, op de bank en aan de operatietafel wordt de zorgprofessional steeds vaker een mechanisch handje geholpen. Die robots zijn er in alle soorten en maten, ontdekte verslaggever Martijn de Rijk tijdens een netwerkbijeenkomst zorginnovatie in Rotterdam.

Image
(Martijn de Rijk)

Zo er is een kattenrobot met een hoge knuffelfactor. 'Dat is voor onze cliënten heel belangrijk. Het biedt een stukje ontspanning. We merken dat het kinderen ook uitlokt en dat ouderen meer gaan praten', zegt een vertegenwoordiger van zorginstelling Pameijer.

'Het werkt heel goed, met name de herhaalbaarheid en de voorspelbaarheid van robots. Dat is voor een bepaalde groep zorgbehoevenden heel erg prettig', zegt Erwin de Vlugt, lector Technologie voor Gezondheid aan de Haagse Hogeschool. Zo ontwikkelde Robot Care Systems (RCS) een een slimme rollator. 'Die ziet wat je houding als gebruiker is en ziet ook de omgeving. Hij corrigeert je houding en leidt je ten dans. Daarnaast doet hij ook oefeningen met je. Ons doel is om mensen op een leuke manier meer te laten bewegen', zegt Wouter Markus van RCS.

Werkgelegenheid

De toepassing van robots kan dus heel handig zijn, maar nog altijd bestaat de angst dat de werkgelegenheid ten koste gaat van de opkomst van de robot. 'Het kan in principe een bedreiging zijn voor het personeel. Maar we zeggen: laten we het maar proberen zolang het ethisch verantwoord blijft', brengt De Vlugt er tegenin. Bovendien kunnen ze zorgprofessionals ook aanvullen, meent hij. 'Dat zou een mooie bijkomstigheid zijn. Zodat mensen zich kunnen concentreren op de echte taak, het intermenselijke contact, waar het in de zorg toch om te doen is.'

Financiering

Goede ideeën lijken er in overvloed te zijn. Maar het vermarkten van die ideeën kost geld. Accountmanager Henk Robbe van Rabobank Rotterdam zegt dat hij veel ideeën ziet die inmiddels al bijna 'marktrijp' zijn. 'Dan komen we graag met die ondernemers in contact om te kijken of we daar passende financiering bij kunnen vinden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen