Innovatie9 apr '19 08:15

Groei organisatieadviesbureaus niet te stuiten: kwart meer dan vijf jaar geleden

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven lijken massaal de portemonnee te trekken voor het inhuren van externe adviseurs. En dat betekent: gouden tijden voor organisatieadviesbureaus. In vijf jaar tijd nam het aantal adviesbureaus met bijna een kwart toe, blijkt uit een analyse door BNR op basis van CBS-cijfers.

Inmiddels zijn er 121.000 adviesbureaus, in 2015 waren dat er nog 98.000. Volgens directeur Martin Luxemburg van het Erasmus Centre for Entrepeneurship, hebben veel bedrijven geen keus. 'Doordat het economisch goed gaat, verandert de markt heel snel. Bedrijven kunnen dat niet bijbenen, hebben zelf geen geschikt personeel in huis en huren daarom een externe adviseur in.'

Toch zit er ook een keerzijde aan de snelle groei van het aantal organisatieadviesbureaus. Het merendeel is zzp'er en dat bemoeilijkt de kwaliteitscontrole. Voorzitter Johan van Triest van de Raad van Organisatie Adviesbureaus ziet een toenemende behoefte aan specialistische kennis, en dat veel adviseurs worden ingehuurd voor zaken die de opdrachtgever zelf zou kunnen als hij de juiste mensen zou hebben. Van Triest benadrukt het belang van de ROA en de waarborg van professionele standaarden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen