'Warmtenetten komende jaren nauwelijks goedkoper'
De aanleg van warmtenetten wordt de komende jaren nauwelijks goedkoper. En dat terwijl deze techniek een cruciale rol speelt in het Klimaatakkoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg University, dat in handen is van BNR.
Naar verwachting wordt de helft van de huizen aangesloten op een warmtenet, toch blijft de aanleg duur. 'De technologie is grotendeels uitontwikkeld, daarom daalt de prijs nog amper', zegt Gerard de Leede, hoogleraar Smart Cities aan de Tilburg University. Behalve het gebrek aan innovatie zijn warmtenetten ook moeilijk op grote schaal aan te leggen. 'Het gaat vaak om lokale, kleinschalige projecten. Het idee dat we hiermee snel meters gaan maken, klopt niet.'
In tegenstelling tot warmtenetten worden andere duurzame oplossingen de komende jaren wel fors goedkoper. Dan gaat het bijvoorbeeld om zonnepanelen en batterijen waarin stroom wordt opgeslagen. Die prijzen dalen jaarlijks met zo'n 10 procent.
Luister ook: Newsroom | warmtenetten blijven duur 11:31
Verkeerde technologie
De hoogleraar hekelt de eenzijdige focus op warmtenetten. 'Er zijn technieken die veel meer potentie hebben', aldus De Leede. 'Denk bijvoorbeeld aan infraroodpanelen, deze zijn nu al een stuk goedkoper.' Het voordeel van infraroodpanelen: ze verwarmen alles wat er zich in een kamer bevindt, dus ook meubels en muren. Vervolgens geven deze voorwerpen de warmte weer af aan de ruimte, voorwaarde is wel dat de ruimte goed geïsoleerd is.
Niet goedkoop, maar Ede doet het
'Het is niet goedkoop', zegt wethouder Lex Hoefsloot van de gemeente Ede. Ede heeft de aanleg van de netten gefinancierd mede dankzij een particulier bedrijf en de Rijksoverheid. 'Dat geld was nodig', zegt Hoefsloot, 'de eerste investering van de hoofdringleiding kost miljoenen'. Pas daarna kan uitgerold worden, en dan nog is het niet goedkoop, zegt Hoefsloot.
Geen warmtetarief dat gekoppeld is aan gasprijs
Volgens Tweede Kamerlid voor D66 Matthijs Sienot moeten we per gebied goed blijven nadenken wat de juiste keuze is qua energie. Sienot reageert op het nieuws dat warmtebronnen peperduur zijn. 'We moeten het warmtenet niet voorschrijven, maar zet de bewoner voorop', zegt Sienot die de focus op warmtenetten gevaarlijk vindt. En helemaal op de manier zoals we het nu doen: 'Dan hebben we een warmtetarief dat gekoppeld is aan de gasprijs, en alle investeringskosten worden afgewenteld op de consument'. Sienot pleit voor meer inzicht in de kosten van warmtenetten, andere verwarmingsbronnen en betere isolatie.