Innovatie4 mrt '20 13:39Aangepast op 4 mrt '20 15:17

'Na Gatwick begon het te lopen'

Auteur: BNR Webredactie

Eén kleine drone kan een hele luchthaven platleggen, met tientallen miljoenen euro's aan schade tot gevolg, zagen we eind 2018 in Gatwick. Robin Radar Systems, een Nederlands bedrijf, biedt hun klanten techniek om vogels en drones te signaleren, en zelfs het type drone te onderscheiden. Sinds kort is bekend dat ze de luchthaven London Heathrow tot hun klanten mogen rekenen.

Robin

Robin staat voor Radar Observation of Bird Intensity, Het verhaal achter Robin Radar begint in de jaren tachtig bij TNO. Anders dan veel grotere bedrijven die radars ontwikkelen en bijhorende technische innovaties, is Robin Radar Systems kleiner. En daar ligt ook het succes, volgens CEO Siete Hamminga: 'Wat wij vooral goed doen is het betaalbaar houden, en snel.'

Gamechanger

Gatwick was een gamechanger, omdat het luchtverkeer toen bewust werd ontwricht. 'Toen begon het te lopen', zegt Hamminga. Toen een drone bewust het vliegverkeer op Gatwick verstoorde, veroorzaakte dat tientallen miljoenen aan kosten. Sindsdien kan Robin Radar rekenen op veel meer belangstelling en steeds grotere klanten. Er was een korting nodig om er een persbericht over te kunnen verspreiden, maar het lukte toch. Robin Radar mag nu met de wereld delen dat het London Heathrow Airport tot zijn klanten mag rekenen. 'Wij zijn heel blij om dat te mogen delen.'

Impact

De impact van drones wordt overschat op korte termijn. 'Het duurt volgens mij nog wel even voor je bestelde pizza met een drone wordt geleverd', zegt Hamminga. Maar tegelijkertijd is de CEO ervan overtuigd dat de impact van drones op lange termijn wordt onderschat. Zo verwijst Hamminga naar de vergunningen die de Federal Aviation Administration in Amerika uitgeeft aan Amazon om grote proefprojecten op te zetten met droneverkeer.

Eigenaars van drones testen in de buurt van luchthaven Schiphol geofencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plaatsen waar dat niet mag.
Eigenaars van drones testen in de buurt van luchthaven Schiphol geofencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plaatsen waar dat niet mag. (ANP Bas Czerwinski)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen