Innovatie12 jun '20 08:40

Spionnen op zoek naar coronavaccin

Auteur: BNR Webredactie

Inlichtingendiensten wereldwijd staan paraat, want bij de ontwikkeling van een coronavaccin liggen spionnen op de loer. In de Telegraaf bevestigen experts het gevaar. En ook het Nederlandse bedrijf Janssen en Janssen houdt rekening met pogingen tot spionage.

China

Er wordt vooral opgepast voor spionnen uit China. Volgens Willemijn Aerdts, docent inlichtingendiensten aan de Universiteit Leiden, is dat niet onterecht. 'We weten dat China erg geïnteresseerd is in technologie. Nu het coronavaccin de “holy grail” is in deze tijd, gaat China op zoek naar informatie bij deze laboratoria. Of andere landen ook met spionnen werken is moeilijker te zien.'

Ook bedrijven uit Nederland kunnen doelwit zijn. Het farmaciebedrijf Janssen en Janssen uit Leiden heeft laten weten in juni hun coronavaccin op mensen te gaan testen. Volgens Aerdts is het bedrijf erg bewust van mogelijke spionage.

Luister ook | Malta helpt Chinezen aan spionage-hotspot in Brussel

Pennenbakjes en phising

De manieren van spioneren kunnen erg uiteen lopen. 'In het artikel werd een pennenbakje met afluisterapparatuur omschreven, maar de Chinezen gebruiken vaak phishingmails die ze naar bedrijfsmedewerkers sturen.'

Een exterieur van de Nederlandse bedrijf Janssen, een onderdeel van de farmaceutische tak van het Amerikaanse Johnson & Johnson.
Een exterieur van de Nederlandse bedrijf Janssen, een onderdeel van de farmaceutische tak van het Amerikaanse Johnson & Johnson. ( ANP Alexander Schippers)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen