Innovatie2 sep '20 09:53

Corona lijkt definitieve doorbraak voor landbouwrobot

Auteur: BNR Webredactie

De coronacrisis lijkt definitief voor de doorbraak van de landbouwrobots te zorgen, schrijft het Financieele Dagblad. Verschillende octrooi-bureau's melden dat het aantal patent-aanvragen voor landbouwrobots tot wel 50 procent hoger is dan voorgaande jaren.

Een landbouwrobot in coronatijd
Een landbouwrobot in coronatijd ( ANP / VidiPhoto)

De pandemie drukt boeren met hun neus op de noodzaak te investeren in robotisering van hun productie, schrijft het FD. 'Personeelsgebrek als gevolg van de corona is de aanjager' van deze nieuwe wereldwijde automatiseringsgolf in de landbouw, schrijven bankanalisten van ABN Amro in hun onlangs verschenen rapport 'Strijd om agrarische robots barst los'. Ook zakenblad Forbes en de Financial Times zien de initiatieven voor robotisering in de landbouw toenemen.

Lees ook | Ondernemers uit de Randstad moeten de wei in

'Het aantal octrooi-aanvragen voor robots in de land- en tuinbouw is afgelopen halfjaar met de helft toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren', zegt octrooi-specialist Rudi Riemens van EP&C. 'Soms zie je dat de tijd rijp is voor een uitvinding. Dan zijn er dus kapers op de kust en dan draait het erom om als eerste je octrooi-aanvraag in te dienen: alleen de eerste die zo'n aanvraag indient, krijgt uiteindelijk het exclusieve octrooirecht.'

Luister terug | Hallo, volautomatische onkruidwieder


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen