Innovatie28 mei '21 08:30Aangepast op 28 mei '21 15:09

Universiteiten maken het startups lastig

Auteur: BNR Webredactie

Universiteiten zijn te veel gericht op rendement bij jonge techondernemingen. Ze willen te veel verdienen aan patenten en aandelen in bedrijven van hun wetenschappers. Veel universitaire startups hebben hierdoor moeite met het vinden van investeerders. 'Universitair docenten stellen te hoge eisen aan octrooien, waardoor veel startups niet doorgroeien', zegt FD journalist Hella Hueck.

Dat is vooral een Europees probleem, zegt Hueck. In de VErenigde Staten zijn universiteiten afwachtender en hierdoor krijgen startups de kans om groot te worden. 'Als dit goed gebeurt, kan de universiteit er ook veel geld ermee verdienen. In Nederland lukt dit helaas veel te weinig', zegt Hueck. De overheid maakt zich zorgen iver deze ontwikkeling.

Image
(Bron: Levine Ois Pexels)

Kabinet schiet te hulp

Het kabinet wilt 20 procent van de kosten voor risico-kapitaal voor startups op zich nemen. Hueck heeft wel twijfels bij de verdeling van dit geld. 'Gaat dit geld wel naar die tech-startups die dit echt goed kunnen gebruiken of wordt het toch geschonken aan startups die het wellicht wat minder nodig hebben?'

Machtsmisbruik

Hueck schetst ook dat universiteiten hun macht soms misbruiken. 'Ik hoor wel eens dat patenten soms worden ingetrokken door universiteiten. Dan is je hele model ook gelijk weg'. Universiteiten hebben veel meer macht en 'zij moeten hier voorzichtiger mee omgaan.' Op universiteiten borrelt het van studenten met goede ideeën en ambities en het is van belang om deze studenten kansen te geven én ze vooral niet in de weg te gaan liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen