Innovatie25 okt '21 13:13Aangepast op 25 okt '21 14:10

Bedrijfsleven innoveert op recordniveau, maar klimaat wordt vergeten

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse bedrijfsleven innoveert op recordniveau, maar aan klimaat wordt minder aandacht besteed. Zeker tienduizenden bedrijven nemen deze eeuw geen maatregelen om minder broeikasgassen uit te stoten. De bedrijven haken af en stellen winst boven het halen van klimaatambities. Dat blijkt uit de Nederlandse Innovatie Monitor 2021.

(Pixabay marcinjozwiak)

Dat het bedrijfsleven meer dan ooit investeert in ICT en Research en Development is positief, vindt Henk Volberda, hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid. Maar als het gaat om het halen van de klimaatambities doet niet elk bedrijf even fanatiek mee. 'We zien bedrijven die aan kop lopen als het gaat om het verminderen van de uitstoot. Dat aantal bedrijven is in het afgelopen jaar met zeven procent gestegen', aldus Volberda.

Luister ook | 'Verplicht bedrijven wettelijke C02-uitstoot terug te dringen'

Maar de groep bedrijven die de klimaatambities links laat liggen wordt ook steeds groter. Dat aantal is namelijk met negen procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. 'Het gaat vaak om bedrijven met een visie voor op de korte termijn. Zij bezuinigen op personeel en investeren niet in ICT en Research en Development. Dit omdat zij hebben geleden onder de coronacrisis en hun prioriteiten dus ergens anders liggen', aldus Volberda.

Verschil tussen sectoren

Ook de sector waarin een bedrijf zich bevindt, heeft invloed op de motivatie om de klimaatambities te halen. 'We zien dat er in de dienstensector minder afvallers zijn dan in de industriële sector. De industriële sector moet veel grotere investeringen doen om die klimaatambities te halen', aldus Volberda.

Rol van de overheid

Strengere wetgeving is volgens Volberda nodig om het klimaatakkoord na te leven. 'Dan zullen bedrijven wel moeten. En mocht het ze niet lukken dan vallen ze om', zegt Volberda. Hij legt uit dat bedrijven willen dat de overheid hen meer gaat stimuleren om de klimaatambities te halen. En sommigen vinden dat bedrijven die geprofiteerd hebben van de coronacrisis de anderen nu moeten helpen. Zelf vindt hij dat de inzet van beide kanten moet komen. 'Bedrijven moeten door de overheid met bijvoorbeeld subsidies gestimuleerd worden, maar ze moeten zelf ook zeker actie ondernemen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen