Innovatie9 nov '21 13:37

Tijdelijke gebouw Rechtbank Amsterdam wordt hergebruikt in Enschede

Auteur: BNR Webredactie

Het tijdelijke gebouw van de Rechtbank in Amsterdam wordt bijna volledig verplaatst en krijgt een nieuw leven als bedrijfsverzamelgebouw in Enschede. Het gebouw is 'circulair gebouwd', oftewel duurzaam gebouwd op een manier dat het netjes uit elkaar gehaald kan worden en vervolgens opnieuw wordt opgebouwd. 'Het is letterlijk uit elkaar geschroefd, je hebt geen sloophamer nodig', zegt Menno Rubbens van architectenbureau Cepezed.

Het gebouw wordt niet volledig meegenomen naar Enschede. 'In Enschede wordt het gebouw een bedrijfsverzamelgebouw. In Amsterdam zat er een cellencomplex in, maar die zijn niet meer beschikbaar voor de nieuwe locatie', zegt Rubbens. De cellen zijn volgens hem wel zó gebouwd dat ze op andere locaties weer opnieuw kunnen worden gebruikt.

De tijdelijke Rechtbank in Amsterdam.
De tijdelijke Rechtbank in Amsterdam. (Architectenbureau Cepezed)

Duurzaam

Circulair bouwen wordt steeds populairder in de bouwsector. Tijdens het ontwerpen wordt er nagedacht over hergebruik met verschillende functies. 'Je kan het gebouw in principe eindeloos opbouwen en afbouwen en er nieuwe functies aan geven. Dat maakt dat je daarmee ook allemaal nieuwe businessmodellen kan bedenken', zegt Rubbens. Veel gebouwen die nu gebouwd zijn - of worden gebouwd - worden na zo'n twintig tot veertig jaar gesloopt omdat ze niet meer bruikbaar zijn. 'Wij zien dus echt een hele duidelijke markt voor gebouwen die je op dit soort manieren weer opnieuw kan gebruiken', stelt Rubbens.

CO2-besparing

Een gebouw op een ouderwetse manier bouwen is zeker niet goedkoper, volgens Rubbens. 'We kunnen de materialen meerdere keren gebruiken, dus dat maakt het sowieso lucratief. Daarnaast kan je ook berekenen dat je heel veel CO2 bespaart doordat je geen nieuwe materialen hoeft te maken voor het nieuwe gebouw. In dit geval gaat het om ongeveer 2.000 ton CO2 wat we twee keer gebruiken, of één keer besparen. Als je dat kwantificeert, dan levert dat ook aardig wat geld op', aldus Rubbens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen