Innovatie28 jan '22 13:09

MVO: Vergroening Nederlandse economie verloopt traag

Auteur: BNR Webredactie

De vergroening van de Nederlandse economie verloopt te traag volgens MVO Nederland, een lobbyclub van bedrijven die streeft naar een groenere toekomst. Dat concluderen ze naar aanleiding van de Nieuwe Economie-Index, een onderzoek dat wordt uitgevoerd door SEO. Op basis van die score mag slechts 15.4% van de Nederlandse bedrijven zich nu echt duurzaam noemen.

Maria van der Heijden (MVO Nederland), COPYRIGHT ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol
Maria van der Heijden (MVO Nederland), COPYRIGHT ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol (DIRK HOL)

'Tandje omhoog'

Ten opzichte van vorig jaar is dat percentage slechts 1,3% toegenomen. 'Minimaal', zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland. 'We hebben de mond vol van duurzaamheid, maar uiteindelijk komt het aan op daden. Die daadkracht van bedrijven moet wel echt een tandje omhoog.' Volgens Van Der Heijden zijn er genoeg doelen en ambities, maar lukt het niet om collectieve actieplannen op te stellen. In het onderzoek wordt er naar verschillende thema gekeken zoals biodiversiteit, circulaire economie, transparantie in ketens en inclusiviteit.

Luister ook | De tranisitie naar een duurzame en inclusieve economie stagneert

Rol voor de overheid

De MVO-directeur denkt dat er ook een rol voor de overheid ligt in de weg naar de vergroening. 'Een gelijk speelveld van de overheid helpt ook heel erg.' Als voorbeeld noemt ze het vrouwenquotum wat er voor zorgt dat de diversiteit binnen de bedrijfstop toeneemt. 'Dat maakt echt het verschil.' Er moet een goede balans gevonden worden tussen bedrijven en de overheid. 'Daadkracht van de bedrijven helpt en de innovatie ligt ook bij bedrijven.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen