Innovatie16 feb '22 15:22

Hoekstra: erkenning Rusland opstandige Oekraïense regio's onaanvaardbaar

Auteur: BNR Webredactie

De Russische erkenning van de twee opstandige republieken in Oost-Oekraïne is voor Nederland 'niet aanvaardbaar'. Dat zei Buitenlandminister Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer. Het Russische parlement heeft president Vladimir Poetin gevraagd beide opstandige 'volksrepublieken' Loehansk en Donetsk te erkennen als onafhankelijke republieken.

Een dergelijke stap van Rusland zou bij Hoekstra op 'grote bezwaren' stuiten, het zou de huidige gespannen situatie niet verbeteren. Hoekstra benadrukte dat beide republieken bij Oekraïne horen, hij zal de zaak ook in een vergadering van de Buitenlandministers van de Europese Unie aansnijden die volgende week bijeen komen. Hoekstra zegt niet te weten hoe de andere EU-lidstaten zullen reageren op een mogelijke erkenning van beide Oekraïense gebieden.

Lees ook | Russische parlement besluit dinsdag Poetin te vragen om erkenning separatistische regio's

In de Kamer klinkt de roep om harde actie mocht Poetin gehoor geven aan het verzoek van zijn parlement en de onafhankelijkheid van beide republieken erkennen. PvdA-Kamerlid Kati Piri ziet de stap als annexatie, noemt het een 'casus belli' en vindt dat er in dat geval ook het 'meest zware sanctiepakket' tegen Rusland moet worden ingesteld.

Gerelateerde artikelen