Innovatie22 apr '22 16:26

Amsterdam wil drie vestigingen voor flitsbezorging sluiten

Auteur: Pim de Visser

Drie vestigingen van verschillende flitsbezorgers in de Amsterdamse wijk De Pijp moeten hun deuren sluiten. De gemeente meldt dat de zogenoemde dark stores in strijd zijn met het bestemmingsplan en dat de impact van de vestigingen op de buurt te groot is.

De flitsbezorgers van Gorillas racen over het Klipperplein in Tilburg, de achteringang van de onlinesuper. De boodschappen worden te voet of op de fiets geleverd vanuit een klein magazijn in het centrum van Tilburg.
De flitsbezorgers van Gorillas racen over het Klipperplein in Tilburg, de achteringang van de onlinesuper. De boodschappen worden te voet of op de fiets geleverd vanuit een klein magazijn in het centrum van Tilburg. (ANP )

De dark stores zitten op locaties die normaal gesproken bedoeld zijn voor detailhandel, oftewel winkels die publiek toegankelijk zijn. De dark stores zijn dus niet publiek toegankelijk en zijn daarom in strijd met het bestemmingsplan.

De stores worden vaak bevoorraad, zijn buiten gebruikelijke winkeltijden open en worden voortdurend bezocht door de flitsbezorgers. Dat allemaal zorgt volgens de gemeente voor geluidoverlast, verkeershinder, fietsparkeeroverlast en afvaloverlast.

Dwangsom

De gemeente heeft een voornemen tot last onder dwangsom opgelegd. Dat betekent dat de flitsbezorgers eerst nog op dit voornemen kunnen reageren. Het gaat om de flitsbezorgdiensten van Gorillas, Getir en Zapp. Als daarna een last onder dwangsom volgt, moeten de winkels dicht. Gebeurt dat niet op tijd, dan volgt een aanvullende dwangsom van 20.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen