Innovatie27 jun '22 16:20

RayBan-goeroe overleden

Auteur: Julian Verbeek

De Italiaanse zonnebrillenmagnaat Leonardo Del Vecchio is op 87-jarige leeftijd overleden. Met zijn oogmode-imperium, dat onder andere Ray-Ban en Oakley bevatte, groeide hij uit tot de op-een-na rijkste Italiaan.

Del Vecchio's levensverhaal was een inspiratie voor velen. Hij groeide op in een arme Milanese familie en bracht zelfs een tijd door in een weeshuis. In 1961 begon hij het bedrijf Luxxotica dat in 2018 zou fuseren met het Franse Essilor. Tot zijn dood bleef hij bestuursvoorzitter van EssilorLuxottica, schrijft Reuters. Wie het bedrijf nu gaat leiden is niet bekend.

De Italiaan werd erom geroemd de zonnebril te hebben voorzien van de Italiaanse stijl. Hij werkte samen met grote ontwerpers zoals Giorgio Armani. Deze schrijft over Del Vecchio: 'Samen creëerden we iets dat nog niet bestond: wij hadden direct door dat zonnebrillen, van eenvoudige functionele objecten een onvervangbare mode-accessoire zouden worden.'

Groot Italiaan

Met zijn zonnebrillenkapitaal bouwde hij daarnaast een omvangrijke aandelenportefeuille op in de financiële dienstensector. Zijn holding Delfin bezit een kleine 10 procent van de grootste Italiaanse verzekeraar Generali, 27 procent aandelen in vastgoedbedrijf Covivio en aandelen in investeringsbank Mediobanca.

'Leonardo Del Vecchio was een groot Italiaan. Zijn levensverhaal, van het weeshuis tot het aansturen van een zakenimperium, lijkt een verhaal uit een andere tijd. Maar het is een voorbeeld voor vandaag en morgen. RIP', schrijft de Italiaanse Eurocommissaris Paolo Gentiloni.

Gerelateerde artikelen