Innovatie2 jul '22 08:30

'De brutaliteit van zo'n Brabants familiebedrijf om de gevestigde orde af te troeven'

Auteur: BNR Webredactie

In 2009 neemt Jumbo de kwakkelende supermarkt Super de Boer over. Hiermee kom het familiebedrijf uit Veghel in bezit van 300 winkels en wordt in een klap een landelijke speler. Hoe kon een klein familiebedrijf zo'n boude stap nemen?

De expansie van de Brabantse retailer begint met de aanschaf van twaalf vestigingen van Konmar. Het zal voorspel blijken van de overname van Super de Boer drie jaar later. 'Dat zo'n Brabants familiebedrijf de brutaliteit had om de gevestigde orde af te troeven', zegt Niels Onkenhout over de fusie. Hij werd CEO van Super de Boer en belast met de taak om de integratie van Super de Boer in het veel kleinere Jumbo.

Luister de eerste twee afleveringen | Hoge Bomen: Jumbo

Jumbo was niet van plan om de Super de Boer-merknaam door te zetten. Dat betekende onzekere tijden voor duizenden werknemers in de winkels, distributiecentra en het hoofdkantoor. 'Het is gewoon heel diep ademhalen, en denk: dit is spannend. Want er staan 300 mensen je aan te kijken en die denken niet: wat is dit een leuke gast. Maar zij denken deze man komt hier de boel sluiten en heeft een hele vervelende boodschap.'

Wil jij meer weten over hoe Jumbo uitgroeide van supermarkt tot supermacht? Luister dan de podcastserie Hoge Bomen: Jumbo.


Of luister via Spotify

Gerelateerde artikelen