Innovatie27 jul '22 21:00

Deze biefstuk komt uit een 3D-printer

Auteur: Jigal Krant

Deze week spreekt Jigal Krant met innovatieve voedselproducenten die vooropgaan in de ontwikkeling van de Toekomst van ons eten. Vandaag een bedrijf dat met 3D-printers een biefstuk kan maken die qua smaak en textuur niet van echt te onderscheiden is.

Waar de concurrenten in de Israëlische hightechsector vol inzetten op kweekvlees, besloot start-up Redefine Meat de ogenschijnlijk uitontwikkelde technologie voor plantaardige vleesvervangers nieuw leven in te blazen. Met behulp van de 3D-printer fabriceert het bedrijf, dat zich in Tel Aviv, Berlijn, Londen en Amsterdam heeft gevestigd, vleesvervangers die niet alleen qua smaak, maar ook qua mondgevoel op echt vlees lijken. Waar bestaande plantaardige vleesvervangers vrijwel uitsluitend gemalen vleesproducten nabootsen – burgers, worstjes, kroketten – brengt Redefine Meat ook biefstuk op de markt. Omdat die laagje voor laagje wordt geprint, krijgt het nepvlees een structuur die nauwelijks is te onderscheiden van die van echt vlees.

De vleesvervangers van Redefine Meat staan in Nederland inmiddels in tientallen restaurants op de kaart. Het opmerkelijkst waren de samenwerkingen met sterrenchef Ron Blaauw en biefstukkenrestaurant Loetje. De laatste, befaamd om zijn Biefstuk Bali van rundvlees, zette de 3D-geprinte biefstuk op de kaart als Biefstuk Bali 0.0. De lancering was voor vleesliefhebbers en veganisten aanleiding om elkaar op sociale media flink de huid vol te schelden.

Luister ook | Alle afleveringen van Toekomst van ons eten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen