Innovatie28 jul '22 21:00

Deze afgedankte groentes krijgen een nieuw leven als soep

Auteur: Jigal Krant

Een van de eerste stappen naar een duurzamere voedselketen is niet alleen alles zuiniger produceren, maar daadwerkelijk alles gebruiken dat is gemaakt. Daarover spreekt Jigal Krant met Eric Habraken van de Verspillingsfabriek, die van afgedankte groente tal van nieuwe voedselproducten maakt.

Volgens de laatste cijfers eindigt alleen al in Nederland jaarlijks 5 miljard euro aan prima voedsel in de prullenbak. Van de verspilling van groente vindt ongeveer dertig procent plaats in de keten van boer tot consument. De Verspillingsfabriek, onderdeel van het Veghelse cateringbedrijf Hutten, zamelt zoveel mogelijk van deze afgedankte groenten in om er soepen en sausen mee te maken. Op die manier wil het bedrijf de voedingsindustrie verduurzamen.

De Verspillingsfabriek werd in 2015 opgericht, nadat Hutten in samenwerking met Wageningen University & Research bij wijze van pilot verse soep had gemaakt van overrijpe supermarkttomaten. Dit jaar denkt De verspillingsfabriek bijna een miljoen kilo groente te hergebruiken.

Luister ook | Alle afleveringen van Toekomst van ons eten

Gerelateerde artikelen