Innovatie29 jul '22 17:00

'Als we de opbrengst met klimaatverandering op peil houden, hebben we het goed gedaan'

Auteur: Jigal Krant

In het verhitte debat over de verandering van hoe wij ons voedsel produceren gaat het doorgaans over de veehouderij. Maar met een toenemende vraag naar plantaardig voedsel, zullen ook akkerbouwers meer moeten innoveren. Vandaag spreekt Jigal Krant met Pieter Wolf van de Boerderij van de Toekomst van Wageningen University & Research.

Ruim honderd hectare landbouwgrond in de Flevopolder, nabij Lelystad, wordt door de Wageningen University gebruikt als proeflocatie voor akkerbouwinnovaties. Met de zogeheten Boerderij van de Toekomst wil de landbouwuniversiteit een steentje bijdragen aan de noodzakelijke transitie naar een duurzamere teelt, met meer aandacht voor biodiversiteit. Want, zo zegt Wolf, 'plantaardige productie is de basis van ons voedsel, want dieren eten natuurlijk ook planten en wij ook. Dat zal in de toekomst ook meer moeten worden.'

Ook wordt geëxperimenteerd met landbouwmethoden die beter bestand zijn tegen langdurige droogte, hevige neerslag en andere extreme weersomstandigheden waar boeren door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen. 'We hebben de opbrengst de afgelopen decennia zien toenemen. Maar nu met klimaatverandering, gaat dat de komende decennia echt heel ingewikkeld worden. Als we de opbrengst op peil weten te houden hebben we het echt al heel goed gedaan.'

Luister ook | Alle afleveringen van Toekomst van ons eten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen