Innovatie3 dec '22 10:51

Volkswagen wil meer investeren in IT-personeel

Auteur: Remy Kock

De Duitse automaker Volkswagen overweegt om te investeren in IT-opleidingen in Mexico en Brazilië om zo meer IT-personeel te werven voor zijn fabrieken. Dat schrijft Bloomberg. In Duitsland en Tsjechië worden zulke opleidingen al gesponsord door Volkswagen AG.

Het productieproces van een elektrische Porsche Macan.
Het productieproces van een elektrische Porsche Macan. (ANP / dpa Picture-Alliance)

Volgens directielid Gunnar Kilian, die de portefeuille personeelszaken onder zijn vleugel heeft, wil het bedrijf die strategie graag uitbreiden. Momenteel krijgen opleidingen in de Duitse hoofdstad Berlijn en in Wolfsburg - alwaar het automerk zijn hoofdkwartier heeft - subsidies vanuit Volkswagen.

De Nationale Autoshow | Lightyear maakt vaart met tweede model

De zogeheten softwareacademies worden verzorgd door de Franse non-profitorganisatie 42 en geïnteresseerden hoeven geen schoolgeld te betalen. Op de academies wordt vooral gefocust op samenwerken en een 'gegamificeerd' leerproces.

En dat is nodig, want op techgebied liep het de afgelopen tijd niet bepaald lekker bij de grootste autofabrikant van Europa. Problemen bij Volkswagens softwareontwikkelaar Cariad zorgden ervoor dat enkele belangrijke automodellen later op de markt kwamen, waaronder de elektrische Porsche Macan. Cariad houdt zich onder meer bezig met de technologie die nodig is voor het autonoom rijden en heeft daar ruim 1.500 mensen voor aangenomen dit jaar.

Onder druk

Ook wordt het programma van Volkswagen met open armen ontvangen door de Duitse overheid, die een flink personeelstekort voorziet - en dan met name in de IT-sector. Dat zou komen door de vergrijzing, maar ook door een achterblijvend opleidingsprogramma. De Duitse regering onderkent tevens dat er een stijging in IT-personeel nodig is voor de auto-industrie aldaar, die zich meer en meer toespitst op de productie van elektrische auto's

Lees ook | Elektrische koerswijziging op komst bij VW

'We hebben een enorm tekort aan getalenteerde IT'ers in Duitsland', zo stelde Kilian in een interview. 'Om die vraag aan te kunnen, moet er intensief worden samengewerkt.' Daarvoor kijkt hij ook over de grenzen heen, want Microsoft en Google's Alphabet Inc. zouden de IT-opleidingen steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen