Innovatie3 jun '23 10:00Aangepast op 3 jun '23 10:41

Hoe roest kan helpen bij de opslag van waterstof

Auteur: Lotte van Coevorden

Studententeam SOLID van de TU Eindhoven heeft samen met een aantal partners een nieuwe manier ontwikkeld om energie uit waterstof veilig op te slaan én te transporteren. De Steam Iron Reactor One (SIR One), zoals de uitvinding heet, zal de komende tijd getest worden. Timme ter Horst, business manager bij SOLID, spreekt van een 'unieke' ontwikkeling.

SOLID zal met de SIR One de energie van waterstof opslaan in ijzer. IJzeroxide, ofwel roest, kan namelijk worden gereduceerd naar ijzer met behulp van waterstof. Dit ijzer kan vervolgens veiliger en compacter worden getransporteerd en opgeslagen dan waterstof in zijn eigen vorm. Als je dan opnieuw waterstof nodig hebt, kun je het ijzer laten reageren met stoom, waarbij het weer oxideert naar roest. Daarbij komt dan waterstof vrij.

Lees ook | Branchevereniging moet waterstofrevolutie extra vaart geven

Waterstof brengt een aantal problemen met zich mee. De veiligheidseisen bij ijzer zijn een stuk makkelijker. 'Waterstof is erg explosief en het is een heel erg klein molecuul. Bovendien moet het onder hele hoge druk worden opgeslagen, of onder hele lage temperaturen', zegt Ter Horst.

Unieke ontwikkeling

Het is al langer bekend dat ijzer veel energie bevat en ook de mogelijkheid heeft om waterstof te produceren. De allereerste waterstof werd zelfs al in de zeventiende eeuw geproduceerd met ijzer. 'Maar, de toepassing van ijzer als circulaire energiedrager voor waterstof is wel uniek', aldus Ter Horst.

Volgens Ter Horst kan deze ontwikkeling in de toekomst voor een aantal dingen worden gebruikt. In Nederland is een grote vraag naar waterstof, maar we kunnen het niet zelf produceren. Daarom zal het geïmporteerd moeten gaan worden.

Lees ook | Jetten wil van Nederland 'waterstofhub' maken

'IJzeroxide kan worden gereduceerd naar ijzer, in een land waar veel energie over is. Dat transporteer je vervolgens naar Nederland en daar haal je de waterstof eruit. Dat waterstof zal vooral richting het centrale leiding netwerk gaan', zegt Ter Horst. Maar, er zijn ook andere manieren om dit te verwezenlijken. Hoge hitte industrie, zoals papier, keramiek en glas, zitten niet aangesloten op dat netwerk. Toch is er waterstof nodig om te kunnen verduurzamen. 'Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen: je transporteert het ijzer ernaartoe via de binnenvaart en zo kan je alsnog veilig en compact de waterstof krijgen op plekken waar het nodig is', aldus Ter Horst.

Op dit moment zit SOLID nog in een experimentele fase. 'We gaan kijken naar de perfecte procescondities, we zullen gaan optimaliseren en dan substantieel opschalen richting industriële toepassing', zegt Ter Horst. Wanneer deze ontwikkeling commercieel ingezet zal worden, is op dit moment nog lastig te zeggen.

Studententeam SOLID van de TU Eindhoven heeft een nieuwe manier ontwikkeld om energie uit waterstof veilig op te slaan én te transporteren.
Studententeam SOLID van de TU Eindhoven heeft een nieuwe manier ontwikkeld om energie uit waterstof veilig op te slaan én te transporteren. (ANP / Keesnan Dogger)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen