Innovatie9 jun '23 07:51Aangepast op 9 jun '23 10:05

'Rutte IV voorlopig gered, maar politieke druk blijft hoog'

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkende hij donderdagavond na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid. 'De vraag blijft of het daadwerkelijk effectief zal zijn om de asielstroom te verminderen', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Migranten van verschillende nationaliteiten in een haven in het Garabulli-gebied, na hun redding op zee door de Libische kustwacht op 25 april 2023.
Migranten van verschillende nationaliteiten in een haven in het Garabulli-gebied, na hun redding op zee door de Libische kustwacht op 25 april 2023. (ANP / AFP / Mahmud Turkia)

Desondanks noemt ze het 'goed nieuws' voor Rutte en zijn VVD-achterban. 'Al heel lang schreeuwen zij om een hardere aanpak. En het is ook een opsteker voor andere Europese leiders als Macron en Meloni', denkt Van Leeuwen.

Bouwstenen

'Hiermee is een bouwsteen gezet', zei staatssecretaris Van der Burg donderdagavond. Het akkoord gaat 'niet een slok op een borrel schelen, maar wel een paar complete borrelglazen'. Dat zit 'm vooral in de nieuwe afspraak om asielzoekers die weinig kans maken te mogen blijven meteen aan de Europese buitengrens te beoordelen, denkt Van der Burg. Zij kunnen dan worden vastgezet en uiteindelijk teruggestuurd. Dat zal de vele 'veiligelanders' uit bijvoorbeeld Marokko en Algerije volgens de staatssecretaris afschrikken om naar Europa te komen.

Maar in Nederland en in de omgang met landen van herkomst moet nog wel veel gebeuren, tekent Van der Burg aan. 'Je moet meerdere bouwstenen verzamelen. Dat alles bij elkaar opgeteld moet uiteindelijk staan als een huis.' Hij wijst op de overeenkomst die de EU hoopt te sluiten met Tunesië om het aantal migranten te verminderen dat van daaruit hun leven waagt om de Middellandse Zee over te steken.

Rutte naar Tunesië voor migratieoverleg

Premier Mark Rutte gaat zondag naar Tunesië om hierover te praten met de Tunesische president Kais Saied, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

CDA-Kamerlid Bart van den Brink heeft hoge verwachtingen. 'Als je met dit gezelschap naar Tunesië gaat, is dat niet voor een kop thee. Ik verwacht dat er een deal gaat komen.'

In het migratievraagstuk benadrukt Van den Brink vooral het belang van het uitschakelen van mensensmokkelaars. 'Zij bepalen nu wie in Europa asiel krijgt. Er zijn alleen maar verliezers. Mensensmokkelaars gaan er met het geld vandoor, terwijl heel veel mensen komen te overlijden.'

Lees ook | EU-landen bereiken 'historische' doorbraak over asielbeleid

20.000 euro

Volgens politiek verslaggever Van Leeuwen streeft de EU ook naar een 'eerlijkere verdeling van vluchtelingen'. 'Als een land hier niet aan wil meewerken, moet het betalen: 20.000 euro per asielzoeker. Een alternatief is het geven van geld voor extra grensbewaking in het zuiden', legt ze uit. 'Landen hebben dus de keuze tussen opnemen of uitkopen. In het geval van Nederland zou dit resulteren in het ontvangen van ongeveer 5 procent van de vluchtelingen. Het is onze taak om daar een zak geld of opvang voor te regelen.'

'In Nederland hebben we deze discussie nog niet gevoerd', benadrukt CDA-Kamerlid Van den Brink. 'Ik verwacht dat Nederland gewoon haar verantwoordelijkheid neemt in het opvangen van de vluchtelingen, maar wel met een lager aantal dan dat we nu zien.'

Rutte voorlopig gered

Eerder beloofde Rutte onder grote druk van zijn eigen partij om de instroom van asielzoekers te verminderen. Volgens Van Leeuwen lijkt Rutte IV 'voorlopig gered als het gaat om migratie', maar Van der Burg kan nog lang niet op vakantie. 'De politieke druk blijft heel erg hoog.'

Ze benadrukt dat het op dit moment een papieren deal is. 'Het kan nog wel twee jaar duren voordat de centra er zijn en het Europees Parlement moet nog instemmen. De concrete gevolgen van de deal, ook in de politiek de komende jaren, blijven natuurlijk onzeker', aldus Van Leeuwen.

Lees ook | Rutte 'onverkort' achter beloftes over beperkte instroom


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen