Internationaal6 jun '16 06:28Aangepast op 6 jun '16 10:19

Doden door treinbotsing in België

Auteur: BNR Webredactie

De Belgische justitie heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld naar het treinongeval van gisteravond in Wallonië, waarbij zeker drie mensen omkwamen.

ANP/AFP
ANP/AFP

Een passagierstrein botste zondagavond laat 'met een relatief hoge snelheid' op een stilstaande goederentrein, zei burgemeester Francis Dejon van Saint-Georges-Sur-Meuse.

De passagierstrein vervoerde volgens de burgemeester zo'n 40 personen. 27 slachtoffers konden ter plekke worden behandeld. Nog eens 9 mensen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis.Een aantal gewonden verkeert in kritieke toestand. Het dodental kan dus nog oplopen, waarschuwde de burgemeester.

Het ongeval gebeurde op de lijn tussen Luik en Namen. De ravage door de botsing is groot. 'De passagierstrein is er zeer erg aan toe, het is zeer indrukwekkend om te zien', zei Dejon. 'De eerste wagen is helemaal omgebogen. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn.'

Onweer
Volgens spoorbeheerder Infrabel ontspoorden twee rijtuigen nadat de passagierstrein van achter was ingereden op de goederentrein. Uit onderzoek moet blijken hoe dat kon gebeuren. Op de lijn waren eerder op de dag problemen met de seinen door een blikseminslag. Bart Bekaert, hoofdredacteur van de nieuwsdienst van Q-Music: 'Men zei toen achteraf dat dat probleem verholpen was.' Het is nog niet duidelijk of de problemen wellicht toch niet goed verholpen waren.

In principe gelden speciale veiligheidsmaatregelen in dergelijke situaties, zegt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegbeheerder Infrabel. 'Zoals bijvoorbeeld treinbestuurders die dan voorzichtig, of stapvoets, gaan rijden. Er zijn ook contacten tussen het seinhuis, dat het treinverkeer regelt, en de treinbestuurders, maar laten we eerst het onderzoek afwachten.'

Gerelateerde artikelen