Internationaal13 jun '16 10:18

Omar Mateen was constant boos

Auteur: BNR Webredactie

De man die in Orlando een bloedbad aanrichtte, haatte niet alleen homo's, maar ook vrouwen, zwarte mensen en aanhangers van andere religies dan de islam. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van mensen die hem kenden.

Omar Mateen. Foto: ANP/AFP
Omar Mateen. Foto: ANP/AFP

Omar Mateen, de man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen.

Gewelddadig huwelijk
Sitora Yusufiy trouwde in 2009 met met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. 'Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht', zei Yusufiy. Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als 'emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair'.

Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered; in 2011 scheidde ze officieel van Mateen.

Kort lontje
Mateen werkte bij beveiligingsbedrijf G4S. Een oud-collega herinnert zich hem als een racist met een kort lontje. 'Hij was eng, op een zorgelijke manier', zei Daniel Gilroy tegen nieuwszender NBC. 'En het was niet af en toe. Het was constant. Hij had zijn woede niet onder controle. Het waren altijd vrouwen, ras of religie die hem deden ontploffen. Hij mocht zwarte mensen absoluut niet. Dat kwam een of twee keer ter sprake, maar het waren vooral vrouwen. Hij mocht vrouwen absoluut niet. Hij was wel seksueel aangetrokken tot vrouwen, maar hij respecteerde ze niet.'

De situatie op het werk was voor Gilroy zo 'giftig' dat hij zich uiteindelijk liet overplaatsen naar een andere afdeling.

Homohaat
Samuel King, die Mateen kende van school, denkt dat Mateens homohaat zich pas ergens in de afgelopen jaren ontwikkelde. King kende Mateen tot 2009 en zag hem geregeld in het winkelcentrum waar ze allebei werkten. 'Wat mij schokt is dat het merendeel van het personeel waar ik werkte homo was. Hij was toentertijd niet antihomo. Hij gedroeg zich helemaal niet hatelijk tegenover ons.'

IS
Vlak voordat Mateen zijn aanslag pleegde in Orlando, belde hij naar verluidt het Amerikaanse noodnummer om trouw te zweren aan IS-leider Al Baghdadi. IS heeft Mateens aanslag ook opgeëist.

Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gelooft er niets van dat hij zou zijn aangestuurd door IS. 'Dat hij, zeker omdat hij van Afghaanse afkomst was, sympathie koesterde voor alles wat zich in Afghanistan afspeelde, dat ligt voor de hand. Dat 'IS' lijkt me, eerlijk gezegd, een gelegenheidsdingetje dat hij zelf heeft gedaan op het laatst.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen