'Fonds nodig voor Europese grenslanden'
Politiediensten in Europa weten zich geen raad meer met het huidige toelatingsbeleid voor vluchtelingen. Dat blijkt uit een peiling van de Europese Politievakbond (EPU) onder politiemensen uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland.
Volgens de EPU is er 'een schrijnend tekort aan menskracht, middelen en gebrek aan organisatie'. Politiediensten in Nederland, Duitsland, Spanje en enkele Balkanlanden zijn volgens het onderzoek van de EPU onderbezet én onvoldoende uitgerust om grote stromen vluchtelingen te kunnen verwerken en screenen. De Europese politievakbond stelt zelfs dat er direct gevaar dreigt voor politiemedewerkers – ook in ons land. Agenten noemen het huidige toelatingsbeleid voor vluchtelingen ‘een catastrofe’.
De Europese politievakbond heeft leden van landelijke vakbonden – leden die dagelijks met vluchtelingen te maken hebben - gevraagd om een lijst met tachtig vragen te beantwoorden. Uiteindelijk hebben achthonderd agenten aangegeven wat ze van het huidige beleid vonden en wat er zou moeten verbeteren.
Registratie verloopt niet naar behoren
Zo verloopt de registratie van vluchtelingen niet naar behoren, wordt lang niet iedereen gecontroleerd – laat staan goed – en is er volgens de politiemensen nauwelijks informatie-uitwisseling tussen verschillende Europese landen én slechte coördinatie. Ook is er geen trackingsysteem én geen Europees datasysteem. Wegens gebrek aan al die informatie kunnen politiemensen moeilijk onderscheid maken tussen oorlogsvluchtelingen, economische vluchtelingen én vluchtelingen die een risico vormen voor de veiligheid.
Veel potentiële terroristen mee in vluchtelingenstroom
Enkele andere opvallende uitkomsten uit de peiling: politiemensen zien veel IS-aanhangers meekomen met de vluchtelingenstroom, met name uit Syrië. Ook andere terreurverdachten komen Europa in, zo blijkt veelvuldig uit de bevindingen, evenals criminelen uit Marokko en Algerije.
Ook vrezen de politiemensen meer sociale onrust als er niet direct door de politiek wordt ingegrepen. Vertrouwen in de politiek hebben de agenten echter allerminst: een veel gehoorde klacht is het wegkijken van de politiek en dat politiemensen massaal aan hun lot worden overgelaten.
EPU wil 'onmiddellijke actie'
De Europese vakbond eist ‘onmiddellijke actie van de Europese instanties, en komt ook met het voorstel van een Europees noodfonds. Van de Kamp: 'Denk aan een land als Italië. Stel dat zij deze zomer veel te weinig capaciteit en middelen hebben voor de aanstaande stroom vanuit Afrika, dan zouden zij ten minste aanspraken kunnen maken op subsidies. We moeten toch iets doen.' Volgens Frontex worden dit jaar zeker driehonderduizend mensen verwacht die de Middellandse Zee willen oversteken, met name vanuit Libië.
Sharon Gesthuizen (SP) laat in een reactie weten dat de Nederlandse politiek zich moet realiseren dat 'we ons hadden kunnen voorbereiden op de vluchtelingenstroom': 'Er moet nu dus ook geld bij, voor de politie en de diensten, om de boel onder controle te krijgen.'