Internationaal15 jul '16 06:14Aangepast op 15 jul '16 13:40

Dodental Nice 84, zeker 50 kinderen gewond

Auteur: Karlijn Meinders

Tijdens de viering van de Franse nationale feestdag Quatorze Juilliet is een vrachtwagen op de menigte ingereden op de Promenade des Anglais in Nice. Daarbij vielen zeker 84 doden en raakten veel mensen gewond, waaronder 50 kinderen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de Franse zender iTele zigzagde de chauffeur van de truck die inreed op de mensenmenigte met de intentie om zoveel mogelijk mensen te raken. Hij zou bijna twee kilometer door hebben kunnen rijden, waarbij hij op mensen schoot vanuit het raam. De politie heeft de chauffeur met schoten proberen tegen te houden. Hierbij zou hij uiteindelijk zijn gedood.

Dodental
Het dodental van de aanslag is inmiddels opgelopen tot vierentachtig. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, meldde verder dat achttien mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen en dat een groot aantal anderen gewond is geraakt. Onder die gewonden zijn meer dan vijftig kinderen.

Noodtoestand
Ondertussen wordt de noodtoestand in Frankrijk die werd ingevoerd na de terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar november, met drie maanden verlengd. Dit zei president François Hollande op een persconferentie. Ook zou de grens tussen Frankrijk en Italië vlak na de aanslag gesloten zijn.

Opeising
Volgens Régis Le Sommier, de adjunct-directeur van het Franse blad Paris Match is de aanslag opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat. Over de nationaliteit van de slachtoffers is nog weinig bekend.

Reacties
Wereldwijd hebben mensen hun steun betuigd. Obama heeft laten weten dat Amerika wil helpen bij het onderzoek naar de terreurdaad en ook premier Rutte heeft geschokt gereageerd. 'Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en haar leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld.'

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, noemt de aanslag 'opnieuw een wrede en een afschuwelijke misdaad tegen de menselijkheid'. 'We moeten gezamenlijk onze vuist nog krachtiger ballen tegen de epidemie van terroristisch geweld.'

Lees hier meer reacties van Tweede Kamerleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen