Internationaal15 jul '16 13:40

'Nederland heeft al veel op orde'

Auteur: Marjan van den Berg

Dat de politie na de aanslag in Nice opnieuw wil kijken naar veiligheidsmaatregelen in Nederland, is een standaardreactie, zegt terrorisme-expert Edwin Bakker.

Extra veiligheidsmaatregelen bij Sensation, eerder deze maand. Foto: ANP
Extra veiligheidsmaatregelen bij Sensation, eerder deze maand. Foto: ANP

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt dat gemeenten en veiligheidsdiensten opnieuw gaan kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland, zoals bij de Nijmeegse Vierdaagse. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zegt dat de aanslag in Nice 'helaas' opnieuw het belang toont van een internationale aanpak van terrorisme en de strijd tegen het kalifaat.

Apeldoorn
'Ik denk dat het een beetje een standaardreactie is', oordeelt Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden en directeur van het Institute of Security and Global Affairs in Den Haag, over de uitspraak van Akerboom.

Hij legt uit: 'Natuurlijk is het noodzakelijk om te kijken wat er in Nice fout gegaan is en hoe je eventueel zou kunnen voorkomen dat iemand anders hetzelfde in Nederland zou doen, maar in Nederland hebben we toch - helaas - veel ervaring met dit type aanslagen, denk aan Koninginnedag in Apeldoorn, en is er al heel veel gebeurd en wordt er constant gedacht: hoe kunnen we evenementen veiliger maken.'

Sensation
Als ander voorbeeld noemt Bakker het dancefeest Sensation in Amsterdam, waar extra veiligheidsmaatregelen werden getroffen vanwege een alarmerend 'signaal' dat bij de gemeente was binnengekomen. 'Ook daar heeft Nederland laten zien dat het heel veel ervaring heeft in het omgaan met terreurdreiging, ook bij grote evenementen.'

Bakker concludeert dan ook: 'Hopelijk kan er iets geleerd worden van 'Nice', maar heel veel is al op orde.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen