Internationaal26 jul '16 11:04Aangepast op 26 jul '16 17:18

Hollande: gijzelnemers beriepen zich op IS

Auteur: BNR Webredactie

De gijzelnemers in een Franse kerk hebben zich beroepen op Islamitische Staat (IS), zegt de Franse president François Hollande. Een van de daders droeg een enkelband.

ANP/AFP
ANP/AFP

Hollande sprak van 'een schandelijke terreuraanslag'. Twee mannen met messen drongen tijdens de ochtendmis de kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray binnen en hielden vijf mensen, onder wie de priester en twee nonnen gegijzeld. De gijzelnemers zijn door de politie gedood. De priester overleefde het niet; zijn keel werd doorgesneden. Een andere gegijzelde is zwaargewond.

Enkelband
Een van de daders droeg een enkelband omdat hij in Turkije was gepakt terwijl hij op weg was naar Syrië. 'Hij had toestemming om zich tussen half negen en half een vrij te bewegen in een bepaalde omgeving. Maar goed, dat is dus niet voldoende geweest om hem hiervan af te houden', zegt correspondent Kleis Jager. Na de gebeurtenissen van vandaag is de discussie over het preventief opsluiten van geradicaliseerde moslims volgens hem in alle hevigheid losgebarsten.

Het aan IS gelieerde persagentschap Amaq claimt dat twee IS-strijders de aanslag op de kerk in Normandië hebben uitgevoerd. 'Ze voerden de operatie uit in antwoord op de oproep om de landen van de kruisvaarderscoalitie te treffen', aldus de verklaring.

Kerken als doelwit
Saint-Étienne-du-Rouvray, nabij Rouen, is een stadje in het noordwestelijke departement Seine-Maritime. Correspondent Eveline Bijlsma: 'Deze aanslag in een rustig dorpje versterkt het gevoel onder de Fransen dat ze nergens meer veilig zijn. De Franse instellingen wisten dat kerken een mogelijk doelwit waren, maar het is gewoon niet te doen om alle kerken in het land te bewaken.'

Hollande benadrukte dat Frankrijk de strijd tegen Islamitische Staat 'met alle middelen' zal voortzetten.

Gerelateerde artikelen