Internationaal26 jul '16 22:56Aangepast op 27 jul '16 10:39

Dader aanslag Franse kerk geïdentificeerd

Auteur: BNR Webredactie

Een van de daders die vandaag een aanslag pleegden op een Franse kerk is geïdentificeerd. De 19-jarige Adel Kermische was een bekende van de Franse inlichtingendiensten, zei de Franse openbaar aanklager op een persconferentie.

Een politieagent houdt wacht bij de kerk in Saint-Etiènne-du-Rouvray. Foto ANP
Een politieagent houdt wacht bij de kerk in Saint-Etiènne-du-Rouvray. Foto ANP

In 2015 probeerde Kermische naar Syrië af te reizen. Sindsdien stond hij onder elektronisch toezicht en droeg hij een enkelband. De identiteit van de tweede dader wordt nog onderzocht.

Toen de twee daders vanochtend tijdens de ochtendmis de kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray binnenvielen waren er zes mensen aanwezig: de priester, drie nonnen en twee gelovigen. De 86-jarige priester kwam om toen zijn keel werd doorgesneden. Een andere 86-jarige man raakte zeer ernstig gewond, maar volgens de aanklager is die persoon inmiddels buiten levensgevaar.

De daders werden uiteindelijk doodgeschoten door de politie. De politie heeft een derde persoon aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Het gaat om een 16-jarige in Algerije geboren jongen tegen wiens oudere broer een internationaal arrestatiebevel van kracht is.

President Hollande zei eerder vandaag dat de gijzelnemers zich beriepen op Islamitische Staat (IS). Hollande sprak van 'een schandelijke terreuraanslag'.

Gerelateerde artikelen