Internationaal1 aug '16 17:43

'Aanwijzing MH370 hoeft niet op zelfmoordactie te wijzen'

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de piloot van vlucht MH370 zijn toestel expres in zee heeft gevlogen. Rampenexpert Larry Vance die aangespoelde brokstukken van het vliegtuig heeft onderzocht, zegt dat.

Foto: Hollandse Hoogte/Romain Latournerie Xinhua
Foto: Hollandse Hoogte/Romain Latournerie Xinhua

Volgens Joris Melkert, docent lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft, baseert Vance zijn bevindingen op een stuk vleugel dat hij onderzocht. Maar dit hoeft niet direct op een kamikaze-actie te wijzen. 'Dit onderdeel, de flaperon, sla je alleen maar uit als je wilt landen. Als je langzaam, gecontroleerd het vliegtuig neer wilt zetten. Vance concludeert dus dat, gezien de belasting die hij aan de flap heeft gezien, de piloot dat ding moedwillig moet hebben uitgeslagen. Hij moet geprobeerd hebben om een nette landing op zee te maken', legt Melkert uit. Dit wijst niet per se op een zelfmoordactie, voegt Melkert hier aan toe.

Of dit ook daadwerkelijk de oorzaak van de crash is, moet uitgebreid worden onderzocht. 'Het is belangrijk dat het onderzoek heel nauwkeurig gebeurt. Daarom duurt het ook altijd zo lang. Je probeert allerlei kleine stukjes bewijs op elkaar te stapelen. En dan samen tot de meest waarschijnlijke oorzaak van het ongeluk te komen', zegt Melkert.

In maart 2014 verdween vlucht MH370 plots van de radar boven de Indische Oceaan. Het toestel van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking en had 239 passagiers aan boord. Er wordt een enorme zoektocht opgezet, maar het vliegtuig zelf is nooit gevonden. Wel spoelde er onder meer de onderzochte flaperon aan. Deze werd vorig jaar gevonden op het strand van La Réunion.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen