Internationaal2 aug '16 06:45

Alarmerend rapport over minderjarige migranten

Auteur: Marjan van den Berg

Het aantal alleenreizende minderjarige migranten dat aankomt in Italië is het afgelopen halfjaar verdubbeld. Veel van deze kinderen worden vervolgens uitgebuit.

ANP/AFP
ANP/AFP

Dat meldt Save the Children op basis van cijfers van de Italiaanse regering. In de eerste helft van dit jaar kwamen ruim 10-duizend minderjarigen in hun eentje aan in Italië. De hulporganistie zegt dat veel van deze kinderen van de radar verdwijnen. Ze vallen ze in handen van mensenhandelaren en krijgen te maken met geweld en misbruik.

Opvangplekken in Italië zitten overvol, vertelt Rik Goverde van Save the Children. 'Op zich doet Italië wat het kan, maar het heeft niet genoeg opvangplekken.'

Reis terugbetalen
Daardoor kunnen kinderen in verkeerde handen vallen. 'Wij komen ze tegen in autowasstraten in Rome, waar ze voor een paar euro per uur, twaalf uur per dag moeten werken, we komen ze tegen in Turijn op de markt, waar ze ook voor heel weinig geld aan het werk zijn om hun schuld terug te betalen die ze hebben gemaakt om de zee over te steken. En we komen meisjes tegen uit Nigeria, die letterlijk een stuk stoep moeten huren waar ze hun lichaam verkopen om hun reis terug te betalen om het zo maar te zeggen. Het zijn echt schrijnende taferelen.'

Er moeten in Italië meer opvangplekken moeten komen en de Europese samenwerking op het gebied van de opvang van kinderen moet beter, zegt Goverde. Ook pleit Save the Children voor betere voorlichting in landen van herkomst. Vaak zijn dit Afrikaanse landen, waar kinderen door familie onder druk worden gezet om de oversteek te maken.

Gerelateerde artikelen