Internationaal24 aug '16 08:56

Save the Children gaat Italiaanse kustwacht helpen

Auteur: BNR Webredactie

Save the Children gaat vluchtelingen redden die op wrakke bootjes de Middellandse Zee oversteken vanuit Noord-Afrika. Dat doet de kinderrechtenorganisatie naar aanleiding van een oproep van de Italiaanse kustwacht.

Foto: ANP
Foto: ANP

Save the Children is op dit moment al actief in het gebied waarbij ze op schepen van Italiaanse kustwacht meehelpen bij de reddingsacties. Omdat de Italianen de vluchtelingenstroom zelf niet aan kunnen gaat Save the Children nu ook zelf met een reddingsschip de zee op.

'Daar waar kinderen van de bootjes af komen zijn het in negentig procent van de gevallen alleen reizende kinderen. Die hebben bescherming nodig. Die moeten op zo'n manier worden ondergebracht dat er geen sprake kan zijn van misbruik', zegt directeur Tim Kraan van Save the Children. Aan boord van het schip is een groot team van specialisten en medici aanwezig die weten hoe ze met de vaak getraumatiseerde kinderen om moeten gaan.

Kraan zegt het wel een beetje raar te vinden dat NGO's op moeten draaien voor het tekort aan capaciteit vanuit Europa. Wat hem betreft schieten de autoriteiten daar tekort. 'Aan de andere kant zijn wij de grootste onafhankelijke kinderrechtenoganisatie ter wereld en hebben we die slagkracht'.

De vluchtelingenstroom op de Middelandse Zee neemt volgens Kraan flink toe doordat de route via de Balkan steeds meer wordt dichtgeknepen. 'We zien dat we knijpen in een zak met lucht. Als we de ene route dichtgooien dan gaan mensen de andere route nemen. Dat is nu de route via Libië naar Italië. Dat komt niet - zoals we het vaak zeggen - omdat mensen vluchten uit Disneyland, maar omdat ze vluchten uit het vreselijkste conflict van de moderne tijd.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen