Internationaal24 aug '16 15:34

Dodental Italië opgelopen tot 63

Auteur: BNR Webredactie

Het dodental naar aanleiding van de aardbeving in Italië is opgelopen tot minstens 63, blijlkt uit telling van persbureau ANSA. Ook zijn er nog 150 mensen vermist en zijn duizenden mensen dakloos geraakt. In de Appenijnen, tussen Rome en Perugia, vond vannacht een aardbeving plaats met een kracht van 6,2.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanuit de lucht stromen er alsmaar meer beelden binnen van dorpjes die door de aardbeving zijn opgeschud. Gruis, puin en alles ziet er vooral grijs uit. Mensen zijn met blote handen aan het graven om te kijken of ze nog mensen kunnen vinden. Ook zijn duizenden mensen dakloos geraakt: alleen al in en rond het plaatsje Accumoli zijn 2500 mensen hun huis kwijtgeraakt.

Het is lastig voor de hulpverleners om te zoeken, want de bergdorpjes zijn moeilijk bereikbaar. Echter spreken verschillende burgemeesters in bergdorpjes van een schandaal omdat de hulpverleners volgens hen pas laat op gang zijn gekomen.

Zoektocht in volle gang
Onze correspondent Pauline Valkenet is in een van de zwaarst getroffen dorpen, Amatrice. Volgens haar is de zoektocht naar lichamen en mogelijke overledenen nog in volle gang: 'Hulpdiensten zijn aan het graven met scheppen, honden en blote handen. Het ziet er vreselijk uit.'

Valkenet kan niet precies zeggen hoeveel slachtoffers zijn gevallen in het dorp, maar weet in ieder geval dat het hard gaat: 'Ik telde op een grasveldje 11 lichamen onder lakens. Ik heb begrepen dat er een provisorisch mortuarium is ingericht in een schoolgebouw. Daar liggen op het moment ongeveer 30 lichamen. Het ene lichaam na het andere wordt onder het puin vandaan gehaald.'

Volgens Valkenet kwam de beving als een totale verrassing: 'Er waren geen schokjes van tevoren. Hij was ongeveer net zo krachtig als de beving in 2009, maar deze was hoger aan de oppervlakte, waardoor hij veel meer schade heeft aangericht'

De streek is in 2009 ook getroffen door een beving, waarbij meer dan driehonderd doden vielen. Eerder dit jaar besloot de Italiaanse regering een miljard euro te steken in behoud van cultureel erfgoed, waaronder in het destijds getroffen gebied L'Aquila.

Europa
De Europese Unie heeft inmiddels laten weten klaar te staan om Italië te ondersteunen. Het rampencentrum van de Europese Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet en heeft contact met de Italiaanse autoriteiten over de hulp die vanuit Europa kan worden geboden.

Bron: RAI
Bron: RAI

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen