Internationaal26 aug '16 09:47Aangepast op 26 aug '16 11:36

Italiaanse aarde blijft beven

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het midden van Italië wil nog steeds niet stoppen met beven. Ook vannacht is het gebied weer getroffen door zware naschokken. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.

Foto EPA/ANP
Foto EPA/ANP

'De zwaarste naschok was vanochtend om half zeven. Die was 4,8 op de schaal van richter. Dat is heel behoorlijk', vertelt correspondent Pauline Valkenet vanuit Italië. Volgens haar zijn huizen die nog half overeind stonden verder ingestort en waren er opnieuw overal stofwolken. Er zijn geen berichten dat er mensen gewond zijn geraakt.

De autoriteiten hebben laten weten dat het dodental inmiddels is gestegen naar 267. Er zouden ongeveer 400 gewonden in ziekenhuizen liggen. Ook vandaag gaat het zoeken naar overlevenden door. 'Er zijn tot nu toe 215 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat is heel erg veel. Gisteren is ook nog een klein meisje levend onder het puin vandaan gehaald. Zij heet Georgia en is nu groot nieuws in Italië. Zij heeft zestien uur onder het puin gelegen. Er is dus nog steeds hoop.' Seismologen hebben gezegd dat de naschokken steeds minder krachtig worden.

Noodtoestand
Door het uitroepen van de noodtoestand kan de Italiaanse overheid verschillende geldbronnen aanspreken om de hulpverlening en wederopbouw te bevorderen. Premier Renzi maakte bekend dat er in ieder geval 50 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld. 'Hij heeft gezegd dat hij dorpen wil gaan opknappen en herbouwen. Hij zegt dat mensen die uit die streek komen het recht hebben om in hun eigen omgeving te blijven wonen.'

Preventie
'Hij zegt ook dat er nu eindelijk is een keer veel meer aan preventie moet worden gedaan. Dat er in Italië echt een mentaliteitsverandering moet komen.' Hoeveel geld daarvoor beschikbaar wordt gesteld en hoe dat wordt aangepakt heeft Renzi nog niet gezegd. Het zal volgens Valkenet een onwijze klus worden. 'Bijna heel Italië is aardbevinggevoelig. Er leven 24 miljoen Italianen in huizen die een zware aardbeving niet goed door zouden komen. Dat is bijna 40 procent van de bevolking.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen