Internationaal2 sep '16 06:36

Duitsland in de ban van deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren

Auteur: Koos Tervooren

De Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren gaat zondag naar de stembus. Normaal gesproken kraait er geen haan naar de verkiezingen in deze deelstaat. Maar dit jaar praat heel Duitsland erover.

Foto: ANP
Foto: ANP

Over bijna een jaar zijn pas de landelijke verkiezingen. En omdat de rechts-populistische partij AfD misschien wel de grootste kan worden, wordt een deelstaatverkiezing nu spannend.

Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille willen veel mensen een signaal afgeven dat ze het niet eens zijn met Merkel. Hoofdthema is de vluchtelingencrisis, terwijl 'Meck-Pom' maar erg weinig heeft opgenomen. Sinds de aanslagen afgelopen zomer heeft het vertrouwen in Merkel een deuk opgelopen, dat is terug te zien in de peilingen. Merkel durft nog niet te zeggen dat ze volgend jaar voor de vierde termijn gaat, dat maakt ze pas dit voorjaar bekend.

Net als in de landelijke politiek heeft Meck-Pom een coalitie van middenpartijen SPD en CDU. Zij zien vooral gevaar op rechts ontstaan. De SPD probeert punten te scoren door kritiek te uiten op Merkel en heeft daar redelijk succes mee, zegt Marseille. De CDU heeft moeite zich te profileren. En dus kan de AfD vol op de trom over vluchtelingen, maar scoren ze vooral punten met anti-Merkel retoriek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen