Internationaal7 sep '16 09:36Aangepast op 7 sep '16 10:12

Kinderombudsman: verruim kinderpardon

Auteur: Noémi Prent

Het kinderpardon wordt te strikt en onzorgvulig toegepast, en moet verruimd worden. Dat zegt Kinderombudsman Margite Kalverboer tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

92 procent van de kinderen die een beroep doen op het kinderpardon wordt afgewezen. 'Ik vind dat het kinderpardon te strikt en onzorgvuldig wordt toegepast. Bij het besluit moet je onderzoeken wat in het belang van het kind is. Het kinderrechtenverdrag geeft daar hele duidelijke richtlijnen voor. Dat doen we in Nederland niet standaard. Daardoor worden kinderen ongelijk behandeld', zegt Kalverboer.

De ombudsman geeft aan dat de wet wel goed is, maar toegepast moet worden. 'Ik heb hier een brief over geschreven naar de staatssecretaris, maar tot nu toe geen reactie erop gehad. Ik hoop dat die snel volgt', besluit ze. Uit onderzoek van Unicef is gebleken dat de opvang voor kindvluchtelingen niet altijd goed geregeld is.

Ze benadrukt dat ook in Nederland ruimte is voor verbetering wat betreft de opvang van kindvluchtelingen. 'Wereldwijd zullen we er niet zo slecht voorstaan. De kinderen in Nederland krijgen wel de basale zorg die ze op veel plekken niet krijgen. Maar als je naar onze eigen standaarden kijkt en dan ziet hoe het met gevluchte kinderen gaat... Dan kan er wel een tandje bij.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen