Internationaal11 sep '16 07:04

9/11 is ultieme gebeurtenis voor complottheorie

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York boorden. 9/11 is een beeldbepalende gebeurtenis als het gaat om terreur, maar ook als het gaat om complottheorieën.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Veel mensen zien in de aanslagen op 11 september namelijk de ultieme samenzwering. ‘Naar mijn indruk is dat geloof in Nederland en de rest van de wereld vrij sterk’, vertelt sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. ‘Afhankelijk van het soort complottheorie, gelooft dertig tot veertig procent van de mensen wel in dit soort samenzweringen’, vervolgt hij.

Verstreken tijd betekent niet minder theorieën

Ook al is het vijftien jaar geleden dat de aanslagen plaatsvonden, het verstrekken van tijd zorgt er niet voor dat het geloof in een complottheorie ook afzwakt. ‘De complottheorieën over de moord op John F. Kennedy, zijn door de tijd heen alleen maar toegenomen. Al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Nieuwe inzichten kunnen er soms voor zorgen dat het aantal theorieën afneemt’, weet Van Prooijen.

Omdat complottheorieën volgens Van Prooijen ‘zelden helemaal te ontkrachten zijn’, zullen we ook de komende vijftien jaar nog genoeg horen van 9/11-complottheorieën.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen