Internationaal9 sep '16 13:32

Gare de Lyon was doelwit

Auteur: BNR Webredactie

De drie vrouwen die donderdag in Boussy-Saint-Antoine ten zuiden van Parijs werden aangehouden, waren van plan een aanslag plegen op het Parijse treinstation Gare de Lyon.

Een van de drie vrouwen, gisteren tijdens de arrestatie. Foto: ANP/AFP
Een van de drie vrouwen, gisteren tijdens de arrestatie. Foto: ANP/AFP

De vrouwen, 19, 23 en 39 jaar oud, hebben verklaard dat ze banden hebben met Islamitische Staat. Ze zouden zich met de auto hebben willen opblazen. Ook wilden zij Franse politiemannen aanvallen.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve noemt de drie 'geradicaliseerd, fanatiek en naar alle waarschijnlijkheid bezig met het beramen van een gewelddaad op korte termijn'.

De aanhoudingen volgden op de vondst van een auto met zes gevulde gascilinders tegenover de Notre-Dame. De Peugeot bleek eigendom van een man die op een lijst staat met potentiële terroristen. Die man meldde zich zondag al bij de politie met de mededeling dat zijn 19-jarige geradicaliseerde dochter zijn auto had meegenomen. Zij behoort tot de arrestanten. Tijdens haar aanhouding trok zij een mes en werd vervolgens door een politiekogel in haar been geraakt.

Behalve de drie vrouwen zijn in verband met de zaak eerder al twee broers en hun vriendinnen aangehouden. Voor zover bekend zitten ook zij nog vast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen