Internationaal4 okt '16 11:48Aangepast op 4 okt '16 13:05

Assange: 'Wikileaks heeft een leger nodig'

Auteur: Mark Hulstein

Wikileaks heeft een leger nodig. Dat heeft oprichter Julian Assange gezegd tijdens een persconferentie in het teken van 10 jaar Wikileaks. Assange sprak via een videoverbinding omdat hij al sinds 2012 vastzit in de ambassade van Ecuador in Londen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met een 'leger' bedoelt Assange niet een letterlijk leger met wapens om aan te vallen, verklaarde hij direct na zijn uitspraak. Wel zal Wikileaks zich moeten verdedigen tegen 'toenemende druk' van buitenaf. Vooral de komende drie maanden.

Want Assange kondigde tijdens de persconferentie ook aan dat er meer onthullingen over de Verenigde Staten en de presidentsverkiezingen zullen volgen nog voor het einde van het jaar. 'De onthullingen zullen drie grote organisaties in drie staten raken.' De onthullingen zullen volgens Assange effect hebben op de komende verkiezingen.

Verkeerd geciteerd
'De onthullingen hebben te maken met oorlog, wapens, olie, Google, Amerikaanse verkiezingen en grootschalig staatstoezicht.' Desgevraagd zei de Wikileaks-oprichter ook dat hij niet per se van plan is de campagne van Hillary Clinton te schaden. Daarover zou hij eerder verkeerd geciteerd zijn. De documenten die betrekking hebben op de verkiezingen zullen voor 8 november gelekt worden.

Hoge verwachtingen
Vandaag zullen er geen documenten gelekt worden. Dit werd wel veracht, vanwege het tienjarig bestaan van Wikileaks. Een tegenvaller zegt Arjen Kamphuis, hoofd informatie-beveiliging bij Brunel en hacker. 'De verwachtingen waren hoog opgeblazen. Zowel door Wikileaks als door veel anti-Clinton-media in de VS. Die verwachtten echt dat ze vandaag een glorieuze overwinning zouden halen.'

Meer: Live: Julian Assange spreekt tijdens persconferentie Wikileaks


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen