Internationaal17 okt '16 17:19Aangepast op 17 okt '16 18:55

Peshmerga staan klaar om offensief Mosul te steunen

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het offensief tegen Islamitische Staat in en rond Mosul is in volle gang. Niet alleen het Iraakse leger, maar ook strijders van andere groeperingen staan klaar om de stad op IS te veroveren, waaronder de Peshmerga.

Peshmerga-strijders staan buiten Mosul paraat voor de strijd. Foto Yunus Keles/HH
Peshmerga-strijders staan buiten Mosul paraat voor de strijd. Foto Yunus Keles/HH

'Wij hebben alles klaar en wachten op het punt dat we kunnen aanvallen', zegt Peshmerga-strijder Harem Betwata tegen BNR. Met zijn medestrijders wacht hij af tot ze kunnen helpen om de stad te bevrijden.

'Wij komen alleen maar rondom Mosul, maar het Iraakse leger trekt écht de stad in', legt Betwata uit. Hij denkt dat het in Mosul nog wel eens kan uitdraaien op een groot bloedbad. 'Mosul is een voornamelijk soennitische stad. Als de sjiieten naar de stad gaan dan wordt het oorlog met daarna veel bloed.'

Vanochtend werd de Nederlandse ambassadeur in Irak samen met zijn collega’s bijgepraat door de Iraakse premier. Die benadrukte dat de sjiitische milities wel mee zullen strijden maar de stad niet in trekken.

Het is altijd lastig om te verifiëren of iemand die vier en een half duizend kilometer verderop zit de waarheid spreekt. De redactie heeft geprobeerd om op zo goed mogelijke manier te verifiëren of Harem daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn. En we hebben geen reden om aan te nemen dat het niet zo is.

Gerelateerde artikelen