Internationaal24 okt '16 09:35Aangepast op 24 okt '16 10:41

Nederlandse bedrijven financierden (onbewust) terrorisme

Auteur: Wesley Schouwenaars

Nederlandse bedrijven hebben meegewerkt aan één van de grootste BTW-fraudes ooit en hebben daarmee waarschijnlijk terroristische organisaties gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Zembla.

Foto Judith Dekker/HH
Foto Judith Dekker/HH

Journalisten van Zembla werkten samen met Deense onderzoeksjournalisten, die de hand wisten te leggen op een lijst met zo'n 1200 bedrijven die waarschijnlijk gefraudeerd hebben met BTW bij de handel in CO2-certificaten. Het geld dat door die fraude werd verdiend zou zijn gebruikt bij de financiering van terrorisme.

Zembla onderzocht welke Nederlandse bedrijven op de lijst van de Deense journalisten stonden. 'Het blijkt dat een aantal van die bedrijven in netwerken zitten die door het OM in Italië en Duitsland verdacht worden van de financiering van terreur', vertelt Sander Rietveld van Zembla.

Verblijfplaats Osama Bin Laden

De documenten waar de Deense onderzoeksjournalisten de hand op wisten te leggen werd eind 2010 gevonden in de buurt van de verblijfplaats van Osama Bin Laden. 'De inlichtingendiensten vonden daar een soort van fraudeboekhouding. Daar werden bedrijven in genoemd die nu ook terecht staan in Italië. Wij hebben gekeken naar welke van die bedrijven zaken deden met bedrijven in Nederland.'

Doel geld niet bekend

Rietveld zegt dat het aannemelijk is dat de Nederlandse bedrijven niet wisten dat het geld bedoeld was voor de financiering van terrorisme. 'Zij waren eigenlijk een soort bufferbedrijven in die carrousel, waardoor het geld werd gesluisd om het te camoufleren. Dan hoef je natuurlijk helemaal niet op de hoogte te zijn van het doel van het geld.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen