Internationaal26 okt '16 13:34Aangepast op 26 okt '16 15:29

'Het kamp is leeg'

Auteur: Mark Hulstein

De Franse regering was vastbesloten om het vluchtelingenkamp in Calais te sluiten. En dat lijkt gelukt. Dinsdag haalden bulldozers de eerste verlaten hutjes neer en vanmiddag werd bekend dat het kamp leeg is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na de vele brandjes die waren ontstaan in het kamp is besloten de boel versneld te laten ontruimen. De vluchtelingen zijn verdeeld over verschillende andere kampen in Frankrijk.

Ontruiming verliep slecht

De ontruimingen ging vanmorgen niet zonder slag of stoot. Dat meldde verslaggever Michel Spekkers. 'Ik sta nu tussen het kamp en de hangar, waar mensen vandaan met bussen vertrekken. Als ik naar het kamp kijk zie ik daar grote zwarte rookpluimen vandaan komen. Veel van de hutten worden op dit moment in brand gestoken. Voor mij was een demonstratie gaande van vrouwen en kinderen. Die eisen direct geholpen te worden. Ze voelen zich niet meer veilig in het kamp. Daarachter staat een hele lange rij mensen te wachten om de hangar in te gaan.'

Het beeld dat Spekkers vanmorgen schetste was alles behalve rooskleurig. De ontruimingen verliepen moeizaam en langzaam. Te langzaam. De eerste dag hadden er 3000 mensen naar een andere plek vervoerd moeten worden. Dit werden er zo'n 2100. Gisteren ging het om eenzelfde aantal. In totaal zaten er ongeveer 9000 mensen in de Jungle. 'Er zitten een hoop mensen in het kamp die gewoon niet van plan zijn om weg te gaan. Die willen gewoon naar Engeland', meldde Spekkers vanmorgen nog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen