Internationaal8 nov '16 17:54Aangepast op 8 nov '16 20:16

Duitsland arresteert vijf prominente IS-ronselaars

Auteur: Koos Tervooren

In Duitsland zijn vijf prominente IS-ronselaars opgepakt. De mannen zouden jongeren hebben geronseld in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Onder hen is de 'prediker zonder gezicht', Abu Walaa, een centraal figuur binnen de radicale islam in Duitsland, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. In de tijd dat hij in de moskee van Hildesheim preekte, zouden jongeren zijn geronseld.

De ronselaars plaatsten ook video's op Youtube, waar Walaa predikte met de rug naar de camera, vandaar zijn bijnaam. 'Tijdens diensten werden mannen benaderd om voor IS te gaan vechten, ze kregen dan een routebeschrijving hoe ze in het oorlogsgebied terecht moesten komen. Ze konden ook een geldbedrag tegemoet zien', zegt Marseille.

De Duitse veiligheidsdiensten hebben de ronselaars sinds september vorig jaar al in het vizier. Een teruggekeerde Syriëstrijder zou de autoriteiten op het spoor van Walaa hebben gebracht.

In Duitsland wordt de arrestatie gezien als een belangrijke slag in het strijd tegen terrorisme.

Brein aanslagen Parijs en Brussel

Ook werd vandaag duidelijk dat inlichtingendiensten denken te weten wie vanuit Syrië opdracht gaf voor de bloedige aanslagen in Brussel en Parijs. Het zou gaan om een 32-jarige Belg van Marokkaanse komaf, Oussama Atar, bericht de Franse krant Le Monde.

Atar is al eerder genoemd als brein achter de aanslagen op 13 november vorig jaar in Parijs en 22 maart dit jaar in Brussel. Daarbij kwamen 163 mensen om het leven en pleegden negen terroristen zelfmoord. Atar heeft volgens de onderzoekers onder anderen de Irakese zelfmoordterroristen op pad gestuurd met de opdracht zich op te blazen bij het Stade de France in Saint-Denis.

Schuilnaam

De onderzoekers stellen dat de man onder de schuilnaam Abou Ahmad in Syrië verblijft en er een belangrijke figuur is in de beweging Islamitische Staat. Atar is een neef van de broers Khalid en Ibrahim Bakraoui, die in maart hun einde vonden als zelfmoordterroristen op de luchthaven van Brussel en in het metrostation Maalbeek.

De verdachte Belg zat eerder in Irak zeven jaar in de cel. Hij zou daar in contact hebben gestaan met al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Wegens ziekte stuurde Irak hem in september 2012 naar België terug. Over de periode daarna bestaat onduidelijkheid. Zijn naam verscheen volgens Belgische media in elk geval tot twee keer toe op een lijst met Syriëgangers. Waar Oussama Atar nu verblijft, is niet bekend. Hij zou afgelopen zomer in Brussel zijn gezien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen