Internationaal10 nov '16 06:01Aangepast op 10 nov '16 09:03

'Irakese politie martelde inwoners Mosul'

Auteur: BNR Webredactie

Irak moet direct onderzoeken of het klopt dat strijders in Irakese politie-uniformen onschuldige inwoners uit Mosul hebben gemarteld en gedood, zegt Amnesty International.

Foto: ANP
Foto: ANP

'We hebben een onderzoeksmissie in het gebied rondlopen en die hebben slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers hierover gesproken', vertelt Ruud Bosgraaf van de hulporganisatie. De missie was ter plaatste om bewijs te verzamelen van de marteling van ongeveer tien mannen en één jongen van zestien. De martelingen zouden zijn uitgevoerd ten tijden van de eerste pogingen om IS uit Mosul te verjagen.

'Mannen in het Irakese politie-uniform zouden mensen gemarteld hebben. Daarna zijn enkele van hen geëxecuteerd', vertelt het hoofd van het Amnesty International-kantoor in Beirut. 'Dat is een oorlogsmisdaad. Er moet zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek worden uitgevoerd door de Irakese regering.'

De gemartelde mannen zouden zich zichtbaar hebben overgegeven. Ze zwaaiden met witte vlaggen en lieten zien dat ze geen bomgordels droegen. Toch werden ze mishandeld en enkele van hen uiteindelijk gedood.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen