Internationaal11 nov '16 21:07

'Italië staat er slechter voor dan Spanje'

Auteur: BNR Webredactie

Een referendum in Italië zou zomaar nieuwe verkiezingen kunnen betekenen. En als dan de anti-Europese partij aan de macht komt, vrezen beleggers voor een domino-effect.

Foto EPA
Foto EPA

Op 4 december stemmen de Italianen over een hervorming van het politieke bestel. Pikant is dat premier Renzi zijn lot aan het referendum heeft verbonden. Mocht ook dit referendum, na Oekraïne en de Brexit, een verrassende 'Nee' opleveren, dan staan er mogelijk dus nieuwe parlementsverkiezingen in Italië voor de deur.

Dat is een ongewenste situatie in een land met de op een na grootste staatsschuld van Europa en 30 procent oninbare leningen bij de banken. Nog erger wordt de situatie als de in Italië populaire Europakritische Vijfsterrenbeweging aan de macht komt. Als zij ervoor kiezen uit de euro te stappen, vrezen beleggers een domino-effect. Richard de Jong, vermogensbeheerder van Lieshout: 'Italië staat er slechter voor dan Spanje. Als zij uit de euro stappen, dan is de geest uit de fles.'

Beleggers en financiële markten moeten daarom de komende weken hun ogen richten op de ontwikkelingen in Italië, aldus de kenners in Beurswatch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen