Internationaal14 nov '16 18:29

'60 Nederlanders vast in Nieuw-Zeeland'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Zeker zestig Nederlanders kunnen geen kant op na de aardbeving in Nieuw-Zeeland van afgelopen weekend. Ze zitten vast in het onder toeristen populaire kustplaatsje Kaikoura.

De wegen in het gebied zijn moeilijk begaanbaar. Foto: ANP.
De wegen in het gebied zijn moeilijk begaanbaar. Foto: ANP.

Dat zegt Travel Essence, het reisbureau dat de reis voor de Nederlandse groep verzorgde. ‘Ze zijn inmiddels allemaal veilig, maar ze zijn wel geschockeerd’, vertelt Andrew Morten van het reisbureau. ‘Het was een forse aardbeving en daarna waren er 50 tot 60 naschokken. Het plan is dat de toeristen woensdag per boot en helikopter worden opgehaald’, vervolgt hij.

Bereikbaarheid probleem

Het lijkt een flinke opgave te worden om bij de getroffen toeristen te komen. ‘Er zijn duizenden landslips geweest in de laatste twee dagen. De wegen zijn heel slecht en geblokkeerd’, zegt Morten. Daarom vindt de evacuatie voornamelijk via zee en lucht plaats.

In totaal zitten ongeveer 1200 toeristen vast in het plaatsje. Vanwege het risico op verdere naschokken, wordt de toeristen aangeraden om niet te dicht bij de kust te komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er Nederlanders in het getroffen gebied zitten, maar wil niet zeggen om hoeveel mensen het gaat.

Gerelateerde artikelen