
De Finse overheid wil zo achterhalen of het werklozen meer motiveert om te werken in plaats van het hebben van een uitkering. De werklozen moeten tussen de 25 en 28 jaar zijn. Daaruit wordt een willekeurige selectie gemaakt. Kort voor de jaarwisseling wordt bekend welke Finnen geselecteerd zijn. Deze groep mag het basiskomen niet weigeren en is verplicht aan de proef mee te doen.
'Kom in aanmerking voor een basisinkomen'
Jelmer Elzinga is bioloog, woont in Finland en is werkloos. Hij komt dus in aanmerking voor een basisinkomen. ‘Ik heb de brievenbus nog niet gecheckt, maar ik ben erg benieuwd. Ze hebben 2000 werkelozen willekeurig uitgekozen.’ Elzinga weet niet of hij blij is met zijn met een basisinkomen, mocht hij er één krijgen. ‘Ik weet nog niet zo goed wat de consequenties zijn wat betreft scholing bijvoorbeeld’, vervolgt hij.
Wisselende reacties
In Finland wordt wisselend gereageerd op de proef. ‘Het zijn gemengde reacties. Sommige vrezen dat mensen helemaal niet meer gaan werken, anderen denken dat het wel gaat helpen. Voor mij zou het betekenen dat wanneer ik parttime ga werken, ik dat niet meer hoef op te geven bij de instanties', besluit Elzinga.
Nederland
In Nederland is het basiskomen regelmatig onderwerp van discussie. Het burgerinitiatief Basisinkomen 2018 ging in oktober na het verzamelen van 40.000 handtekeningen met een voorstel naar de Kamer. Eerder dit jaar ontving Frans Kerver twaalf maanden lang een basisinkomen van duizend euro per maand.Het geld werd door een crowdfundactie bij elkaar verzameld. Hij vertelde bij BNR hoe dat was.