'Niet verbazend dat Amri vrij kon reizen'
De vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn was in de dagen na de aanslag ook in Nederland. Hij is 'hoogstwaarschijnlijk' gezien op bewakingsbeelden van station Nijmegen. Dat hij daar is geweest is volgens Flora Goudappel, hoogleraar Europees Recht, 'niet verbazingwekkend'.
De controle op Amri had namelijk aan buitengrenzen van de Schengenzone plaats moeten vinden in plaats van er binnen, stelt Goudappel. ‘De controle van iemand uit Tunesië moet bij de gezamenlijke Europese grens plaatsvinden. Dat is de basis van het systeem’, vertelt Goudappel.
OM: Gaan er vanuit dat hij in Nijmegen was
Jirko Patist, officier van justitie bij het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, meldt dat Amri waarschijnlijk door camera’s rond 11.30 uur is vastgelegd. ‘Het is niet zeker, maar we gaan er wel van uit dat hij het is. We weten wel zeker dat het dezelfde persoon is die ook gefilmd is op het station in Lyon’, vertelt Patist.
Er wordt van uit gegaan dat Amri in Nederland geen contact heeft gehad met andere mensen. ‘Dat hebben we niet kunnen vaststellen. We gaan er eigenlijk vanuit dat hij Nederland gewoon doorgereisd is op weg naar Italië.’ Franse media melden dat Amri vanaf station Amsterdam Sloterdijk een bus zou hebben genomen naar Lyon. ‘Dat zou één van de mogelijkheden zijn, maar het zijn er heel erg veel. We richten ons niet op één route', besluit Patist.
Was nog niet bekend dat hij gezocht werd
Ook binnen de Schengenzone kunnen grenscontroles plaatsvinden en kunnen de grenzen zelfs tijdelijk dicht worden gegooid, maar dan is het wel essentieel dat opsporingsdiensten weten wie ze zoeken. ‘In dit geval was het, toen hij naar Nederland kwam, nog niet bekend dat deze man werd gezocht’, legt Goudappel uit.
De mobiele controles van de Marechaussee zijn aangescherpt sinds de aanslag in Berlijn, maar dat is volgens Goudappel geen waterdicht systeem. ‘Zij rijden rond en kijken wie er in auto’s zitten. Alles wat verdacht is, pikken ze eruit.’
Samenwerking met landen van herkomst
Angela Merkel wil gesprekken voeren binnen de Europese Unie om de grenscontroles van de Schengenzone aan te scherpen. ‘Het gaat daarbij vooral om de buitengrenzen. Er zitten in de Duitse asielzoekerscentra veel mensen die helemaal niet in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatus. Het gaat om de samenwerking met de landen van oorsprong, dus je moet veel verdragen sluiten met landen om ze te dwingen mensen terug te nemen’, besluit Goudappel.