Internationaal30 dec '16 13:32Aangepast op 30 dec '16 13:48

De aanslagen van 2016

Auteur: Judith Laanen

In 2016 volgden een aantal terreurdaden zich in rap tempo op: Brussel, Zaventem, Nice, Orlando, de moord op het Britse parlementslid Jo Cox, recentelijk nog de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. We zetten alle terreurdaden van 2016 op een rij.

In deze aanslagenkaart, gemaakt in samenwerking met kaartenmaker ESRI, krijg je een volledig beeld van alle aanslagen in een bepaald gebied en omliggende gebieden. Er is duidelijk te zien dat bepaalde gebieden vooral belaagd worden door een bepaalde groepering, zoals in het Midden-Oosten. De kaart laat dan ook zien dat de meeste aanslagen in dat gebied plaatsvinden.

De kaart bevat data over het aantal aanslagen en doden door bepaalde groeperingen (bijvoorbeeld 408 aanslagen en 8880 doden door terreurbeweging Islamitische Staat), en per locatie (bijvoorbeeld 182 aanslagen en 1339 doden in Baghdad). Per aanslag is er een korte beschrijving van wat er gebeurd is, ook van de kleinere aanslagen die niet in het nieuws zijn gekomen.

Alle cijfers zijn vanaf het begin van 2016. In landen zoals Syrië zijn meer slachtoffers gevallen dan op deze kaart staan. Dit komt omdat veel daden daar als oorlog en niet meer als aanslag gerekend worden.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen