Internationaal2 jan '17 10:16

Straks frisdrank met goedkopere zoetstof?

Auteur: BNR Webredactie

Frisdrankfabrikanten zijn in de aanloop naar nieuwe regels op zoek naar een goedkoop alternatief voor kristalsuiker. Zij lijken in isoglucose een vervanger gevonden te hebben. Minder duur, maar volgens critici ook ongezond.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Isoglucose wordt gewonnen uit maïs- of tarwezetmeel en staat ook bekend als high fructose corn syrup. Het wordt al langer gebruikt in Europa en de VS, maar in Europa tot dusver in vrij lage concentraties. Isoglucose bevat evenveel calorieën als suiker, maar is ongeveer 30 procent goedkoper. In wetenschappelijke artikelen is gewezen op de gezondheidsrisico's van het spul.

Volgens de huidige regelgeving mag maar 4 procent van de totale productie uit deze goedkope zoetstof bestaan, maar in oktober wordt het Europese isoglucose-quotum losgelaten. Verwacht wordt dat veel fabrikanten uit kostenoverwegingen de overstap zullen maken.

Factoren

In hoeverre dit gebeurt, is wel afhankelijk van de onderlinge prijsontwikkeling van suiker en granen en van de vraag of fabrikanten hun receptuur willen aanpassen, zegt Ruud Schers, analist food & agri bij Rabobank. 'Het is namelijk niet zo makkelijk om de ene zoetstof in te wisselen voor de andere', legt hij uit. Ook zullen fabrikanten de publieke opinie over isoglucose afwachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen